neljapäev, 30. jaanuar 2014

Tansaanias olen ma olnud kolmel korral. Esimesel korral tulin Ruandast ning sõitsime Kigomasse, kust võtsime rongi, et jõuda Dodomasse ja sealt edasi bussiga Zambiasse. Kogu selle reisi jaoks võtsime transiitviisa, sest tegelikult meie eesmärk oligi jõuda Zambiasse. Tansaania läbimine diagonaalis loodest lõunasse võttis aega 5 päeva, millest vaid üks päev oli liikumisvaba. "Andke meile nädalaks ajaks transiitviisa, me tahame lihtsalt teie riigist läbi sõita..." Jah. 
Teisel korral sõitsin samuti Tansaaniast läbi, aga teises suunas. Tulin Zambiast rongiga Dar Es Salaami ning sealt sõitsin juba järgmisel päeval bussiga Keeniasse. Ehk siis lõunast põhja, põikega itta. See võttis aega 2,5 päeva. Pikka päeva.

Kolmandal korral ehk siis praegu elasin kuu aega Moshis ja õppisin suahiili keelt, misjärel reisisime Dar Es Salaami, veetsime seal paar päeva liiklusummikutes ning jätkasime mööda rannikut Mosambiigi poole liikumist. Nädal aega veetsime rannikul, seejärel tagasi Dar Es Salaami ning siis Mwanzasse Victoria järve äärde. 

Minu Tansaanias viibitud aeg on lühike, kuid piisav, et teha pealiskaudseid järeldusi ja suuri üldistusi. Ehk siin see siis on. Peamised erinevused Keenia ja Tansaania vahel.

  • KEEL - Keenias õpitakse juba põhikoolis kõiki aineid inglise keeles ning see on ka suahiili keele kõrval teine riigikeel, seega räägivad keenialased väga head inglise keelt ning kasutavad tihti inglise ja suahiili keelt segiläbi, näiteks numbrid öeldakse enamasti inglise keeles. Haritumad inimesed võivadki omavahel vaid inglise keeles suhelda, sest lihtsalt eelistavad seda riigikeelt suahiili keelele. Tansaania = SUAHIILI KEEL. Tansaanias räägitakse korrektset ja puhast suahiili keelt ning kasutatakse ainult suahiili keelt. Inglise keel on neile samamoodi võõrkeel nagu eestlastelegi. Olin harjunud, et Keenias numbrid ja nädalapäevad ja aastad olid tihti inglise keeles, kuid siin on tõesti kõik suahiili keeles. Hotellides ja kallimates kohvikutes teenindajad räägivad veidi inglise keelt, samuti haritumad tansaanlased, kuid pigem mitte.
  • SUAHIILI KEELE RÄÄKIMINE MZUNGU (valge inimese) POOLT - kui ma Keenias suahiili keelt rääkima hakkan, siis 95% vastatakse mulle inglise keeles (kui ei ole just mõnes külas või hõimu juures, kus inimestel vähem haridust), Tansaanias seda muret pole. Vahepeal mõni teenindaja paneb sisse mõne inglisekeelse sõna, aga üldiselt lasevad nad rahuga mul oma algelist suahiili keelt rääkida ja mitte keegi ei leia selles mitte midagi naljakat (erinevalt keenialastest, kelle jaoks see võib olla päeva parim nali, kui mzungu suahiili keeles midagi ütleb). Ma saan siin rahulikult oma suahiili keeles katsetada ja inimesed ei tee teist nägugi. 
  • LIIKLUS - Tansaanias kehtib suurema ja kiirema reegel. Kui oled parasjagu suuremas ja kiiremas sõiduvahendis, siis võid signaali lastes sõita ükskõik millisel kiirusel ja millised liiklusmärke eriates ning kõik väiksemad ja aeglasemad hüppavad kasvõi põõsasse, et eest ära saada. Keenias arvestatakse liikluses rohkem teistega, näiteks julgen ma seal hakata üle tee minema, kui näen mõistlikus kauguses olevat autot enda suunas tulemas, sest ma tean, et see auto võtab mind nähes suure tõenäosusega veidi kiirust alla ja ma saan rahulikult üle tee. Tansaanias laseb auto vaid signaali ja lisab kiirust. Ka linnades on mul teed ületades reaalne hirm auto alla jääda, sest kogu selle aja jooksul olen näinud siin ühte autot minu pärast kiirust vähendamas.
  • ÜHISTRANSPORT - Keenias on igas vähegi suuremas linnas korralik matatu(minibussi)-park ning valdav osa inimesi sõidab matatudega. Tansaanias on igas vähegi suuremas linnas korralik suur bussipark ning valdav enamus sõidab bussidega, mis väljuvad hommikul kell viis, kihutavad ulmelistel kiirustel ja teevad näiteks 11-tunnise reisi jooksul vaid ühe wc+söögipeatuse. Selliseid suuri bussijaamasid, nagu Tansaanias on, Keenias ei ole - seal väljuvad bussid oma kontori eest/juurest.
  • PRESIDENDI PILT - ei mingit erinevust siin, vaid teine president. Presidendi pilt on iga äri seinal, tihti oluliselt suurema ja nähtavamana kui tegevusluba.
  • USK - Keenias on valdav osa inimestest kristlased ning väike protsent moslemid. Tansaanias on kristlaste ja moslemite arv enamvähem võrdne. Tänavapildis paistavad moslemid pidevalt silma. 
  • ISELOOM - tansaanlased on rahulikumad, väljapeetumad ning isegi kohati tuimad. Keenialased on elavamad, närvilisemad ja avatumad. Seda arvamust kinnitas ka mu suahiili keele õpetaja, kes on koos keenialastega ülikoolis õppinud.
  • TINGIMINE - tansaanlastega saab kaubelda, kuid keenialastega neid võrrelda ei ole mõtet. Keenialastel on mingi müstiline ärivaist ning soov teha äri. Kohati tundub, et äri tegemine kui protsess on nende jaoks isegi olulisem kui otseselt kasum. Tansaanias võidakse sulle öelda tuima näoga hind ning kuigi see on ilmselgelt liiga kõrge, pole hinna ütleja üllatavalt tihti (võrreldes Keeniaga) valmis natukenegi järgi andma (kuigi saaks ikka kasumit). Keenias langeb püsival kauplemisel tihti hind niikaua, kuni kaubapakkuja juba ilmselgelt miinustesse jääma hakkab.
  • SUURUS - Tansaania on suurem kui Keenia, lisaks koonduvad Keenias suuremad linnad rohkem samasse piirkonda. Tansaanias võib naaberlinna sõitmine aega võtta 7 tundi. Või isegi rohkem. Ja see on pigem reegel kui erand. 
  • LOODUS - Keenia loodus on mitmekesisem ning erinevate piirkondade erinevused on oluliselt selgepiirilisemad. Keenias on nii savanni, rohelisi teekasvatusalasid, lihtsalt rohelist ja lagedat piirkonda, väga mägist piirkonda, erinevaid kõrbealasid, rannikuala, lumised mäetipud. Tansaania on üldiselt pigem roheline, mõned mäed siin-seal.
  • TOIDUKOHAD - Keenias on väikeseid kohvikuid väga palju ning toidukoha leidmise probleemi ei ole. Tansaanias millegipärast on võrreldes Keeniaga oluliselt vähem söögikohti. Olen mitu korda mõnes linnas päris pikalt jalutanud, et leida kohta, kus oleks midagigi süüa. Olen lihtsalt Keenia poolt selles osas ära hellitatud.
  • SUURED poed/supermarketid. Keenias võib olla mõnes mitte just liiga suures linnas kolm väga suurt ja korralikku poodi/ostukeskust. Tansaanias nii lihtsalt ei lähe. Olen hetkel Tansaania suuruselt teises linnas ning automaatselt eeldasin, et loomulikult on siin suur supermarket. Aga ei. Mitu korda kontrollisin üle, et kas alloleval pildil olev pood on tõesti selle linna suurim. Ja no tõesti - on.

Üldiselt saab vajalikud asjad kõik kätte, linnas on ka palju väiksemaid poode, kuid nagu juba iseenesest - miks Mwanzas, Tansaania suuruselt TEISES linnas, ei ole poodi ?

Võrdluseks võin näitada Keenia suuruselt KOLMEKÜMNE ESIMESE (Kakamega) linna kolme suuremat poodi. Et te ikka aru saaks, millest ma räägin.




TURVALISUS - kuigi arusaadavatel põhjustel olen Tansaanias jõudnud vaid kahte erinevasse supermarketisse (kes teab, kas neid siin rohkem ongi), siis erinevused turvakontrollis võrreldes Keeniaga on suured. Keenias, eriti suuremates linnades, on supermarketid ümbritsetud põhimõtteliselt betoonseinaga, kus on värav nii autode kui jalakäijate jaoks. Reeglina peab värava juures ja/või ostukeskuse uksel laskma end läbi otsida metallidetektoriga, koti peab avama ja selle sisu ette näitama, samuti kontrollitakse kott üle metallidetektoriga. Sama kehtib näiteks bussi sisenemisel. Kui vahepeal on bussil peatus ja ma lähen välja, et näiteks süüa osta, siis tagasi tulles ei lasta mind enne bussi, kui jälle metallidetektoriga läbi otsitakse. Autod kontrollitakse kõik erandeid tegemata ostukeskuse värava juures ära - metallidetektorid, pagasiruumid, toki otsas olevad peeglid, millega auto alla vaadatakse. See kõik on igapäevane rutiin, kuna erinevaid rünnakuid ostukeskustele on olnud piisavalt.

Tansaanias kõnnid lihtsalt poodi sisse, turvamees naeratab laialt, hakkad harjumusest kotti lahti tegema ja ta ei saa aru, mida sa teed. Mitte kuskil ei ole mitte keegi mind läbi otsinud ega metallidetektoriga kontrollinud.

TURISMIPIIRKONNAD - Keenias jõuab seljakotiturist enamasti ikka mujale ka, kui Masai Marasse, Nairobisse ja Mombasasse. Tansaanias tundub, et kõik mis jääb välja trajektoorilt Kilimanjaro piirkond - Dar Es Salaam - Zansibar, on "off the beaten track" ehk siis turistid jõuavad mujale haruharva. Mis on mõistetav, kuna vahemaad on pikad, mõndade vahemaade läbimiseks ei ole võimalik leida normaalset bussifirmat jne. Selle eest on näiteks Moshi tore väike turistilinn, kus valge inimese nägemise peale keegi juba ammu pead ei pööra, nende konsentratsioon seal on suurem kui üheski teises Ida-Aafrika linnas, kus ma käinud olen (ma ei ole käinud Stone Town-is, Zansibaril, seega jääb sellega võrdlus ära). Moshi on üldselt turistile väga mugav ja sõbralik linn, soovitan. Ja seal on ka kesklinna ehitatud supermarket, arvatavasti nendesamade turistide pärast.

PEALINN - Nairobi on Nairobi - suur, kaootiline, kohati ebaturvaline, hellitavalt kutsutakse Nairobit ka näiteks "Nairobberiks". Dodoma on väike, rahulik, Nairobiga võrreldes turvaline. Nairobi on suurlinn ja väga palju Ida-Aafrika olulisemaid niiöelda keskusi on siin, samuti on Nairobi lennujaam oluline sõlmpunkt. Dodomas elab 20 kord vähem inimesi kui Nairobis. See peaks juba kõik ütlema.

0 Comments:

Postita kommentaar

Toetab Blogger.

Blog Archive

Otsing sellest blogist