laupäev, 1. veebruar 2014

Hetked. Seoses. Riietusega.

Ida-Aafrikas on riietus ja väljanägemine väga olulised. Sellega näidatakse otseselt kuulumist mingisse teatud sotsiaalsesse klassi ning kohalikud hindavad teineteist üsna üheselt välimuse põhjal.

Keenias ja Tansaanias on mul olnud mitmeid hetki, kus omaette kuskil toas olles teen oma asju ja unustan ära, et olen siiski niivõrd teises kultuuris ning siis astun toast välja, ikka oma mõtetes ja siis...

Ehk täna räägin HETKEDEST, kus saan aru, et unustasin, et olen Aafrikas. 


1) Klassikaline hotelli hommikusöögi buffee FEIL. 

Kell on palju, tahad veel viimasel hetkel sööma jõuda tõused, topid mingid riided selga, peeglisse ei vaata, juuksed lähevad täiesti meelest ning jalutad sööma. Sest sa tahad lihtsalt süüa. Restorani uksest sisse astudes ärkad üles, sest Sulle vaatab vastu SELLINE vaade:



JAH.
Heal juhul oled jalga tõmmanud midagi, mille pikkus on üle põlve, seljas on suvaline t-särk ja juuksed on krunnis. Vaatan ülikonnastatud härradele ja õhtukleitides daamidele vastu sellises allpool kujutatud olekus ja mõtlen, et Janika...Sa oled Aafrikas...kuidas sa said unustada...


Positiivne on vähemalt see, et enamasti jääb minu, kui ainsa valge, sisenemine kohvikusse ilma tähelepanuta....
VÕI SIIS MITTE. Kõigi pilgud on mulle naelutatud. 



2) Klassikaline "out of place" FEIL.

Sisened poodi või bussi või mõnele üritusele. Istud rahulikult maha ja siis...

vaatad vasakule ja näed sellist pilti:


Vaatad paremale ja näed sellist pilti:


Ja siis vaatad peeglisse...


...ja äkki tundub sulle, et hommikuti peaks ikka veidi paremini oma riietuse läbi mõtema, et vähegi rohkem sisse sulada...sest see on Aafrika.


3) Klassikaline "ma ju panin oma parimad riided selga!" FEIL.

Oled kutsutud esimest korda elus Aafrika pulma. Oled tulnud Aafrikasse väikse kotiga ning õhtutualette oli sellesse esialgse hinnangu kohaselt täiesti ebavajalik suheliselt raske mahutada. Mõtled, et äkki on pulmas veel inimesi, kes ei saa endale väga pidulikku riietust lubada ning selle ühe korra pärast ei tasu hakata ju midagi uut ostma, panen lihtsalt oma parimad riided selga, vast ei ole väga hullu...Mõeldud tehtud. 

Annad endast parima. Pesed teksad ning triigid oma ainsa vähegi kenama pluusi. Kui jõuad pulmakohta, siis küsitakse uksel mitu korda üle, et kas sa ikka kindlasti just sellesse pulma tulid... No miks mitte, isegi triigitud pluusi panin ju selga!?


Siis tõstad aga pilgu ja vaatad enda ümber. Näed seal kolme naabrinaist, kes veel eile käisid sult ugalijahu ostmiseks raha laenamas. Vaatad suu ammuli enda ümber ning proovid vaikselt kuhugi tagumisse ritta ära kaduda. Naabrinaised käivad aga rahuloleva pilguga mööda peokohta ringi.




xxx

FEILIDE Näiteid samal teemal oleks veel palju, kuid praegu piirdun nende kolmega.
Kõik pildid on leitud netist.

0 Comments:

Postita kommentaar

Toetab Blogger.

Blog Archive

Otsing sellest blogist